Wat is Alexander Techniek

De Alexander Techniek is een praktische methode die je leert hoe je een moeiteloze balans van je hoofd, nek en rug kunt verkrijgen door jezelf te observeren en reorganiseren. De balans van je hoofd op de bovenste wervel (het atlanto-occipitaal gewricht) is essentieel voor het goed functioneren van je wervelkolom, spieren, gewrichten en ademhaling.

De Alexander Techniek richt zich ook op het zesde zintuig, het kinesthetisch/proprioceptisch zintuig. Dat zintuig vertelt je waar je lijf zich bevindt in de ruimte: dat je bijvoorbeeld weet waar je nek is zonder dat je in de spiegel hoeft te kijken. Maar soms is dit zintuig onbetrouwbaar geworden. Je voelt bijvoorbeeld niet meer dat je nek naar voren staat; want voor jouw zesde zintuig is je nek recht! Tot je in de spiegel kijkt of een foto van jezelf ziet… 

De Alexander Techniek geeft je de middelen om je zesde zintuig weer betrouwbaar te maken. Zo kun je zelf, zonder in de spiegel te hoeven kijken, opmerken of je nek naar voren staat. Zo helpt de Alexander Techniek je jezelf te helpen! En het unieke aan deze techniek is dat het niet gescheiden is van je dagelijkse activiteiten; als je de basis geleerd hebt kan je de principes in praktijk brengen terwijl je fietst, wandelt of achter de computer zit. Het voelt heel goed en is ook nog eens super efficiënt!