Ko en Christiaan

Ko van Vaardegem
Na een technische en bedrijfskundige studie ben ik gaan werken als organisatie adviseur en heb ik in opleidingen binnen het organisatieadvieswerk de Gestaltpsychologie ontdekt.

In de trainingen en opleidingen die ik daarin heb gevolgd, ben ik tot de conclusie gekomen dat ik bij wil dragen aan het geluk van anderen, bijdragen aan meer bewustzijn en heb ik ervaren dat daar mijn hart ligt.

Ik ben medemensen individueel en in groepen gaan coachen, heb ervaren dat ik en ieder ander verantwoordelijk is voor mijn/zijn/haar eigen leven. Dat ik een stukje mee kan lopen, kan spiegelen, confronteren waar nodig, ondersteunen en dat het vervolgens weer aan de ander is om ten volle ondernemer te worden van zijn/haar eigen bestaan.

Als sport ben ik karate gaan doen, heb hierin de bevrijdende kracht ontdekt van het uiten van boosheid, het (beheerst) werken met agressie en ben steeds meer mijn eigen (draag)kracht en kameraadschap gaan voelen.

Vanuit het werken met bewustzijn ben ik met Creatief Schrijven begonnen: ik word er nog steeds blij en open van, mijn creativiteit, mijn energie, gaat stromen, mijn verhaal komt naar buiten, ik kom naar buiten, laat me zien en horen.

‘Schrijven zonder rem erop, de innerlijke criticus even buiten spel gezet, het plezier van het spelen en ontdekken wat zich in mijn hoofd, hart en ziel afspeelt. Dat gevoel, die ervaring wil ik doorgeven.’

Ik ben opgegroeid aan zee, hou van de zee, hou ervan de wereld van een andere kant te bekijken: een stuk boomstam wordt een wachter die uitkijkt over zee, een rots in de branding wordt een door de eeuwen uitgeslepen gezicht, de struiken bovenop zijn haardos. De zee zingt haar eigen lied. Het lijkt alsof er niets verandert. Toch, als je goed kijkt, verandert alles. Ook jij, ik en de zee zelf.

Christiaan Lomans (1994)
Schrijver, muzikant en programmamaker bij Perdu. 
Christiaan is in 2017 afgestudeerd aan Creative Writing ArtEZ met de experimentele novelle Een mensvormig gat, waarin hen (voor meer info over dit voornaamwoord, klik hier) probeert het poëtische en het prozaïsche te laten versmelten, een ontwikkeling die samenvalt met de manier waarop een fictieve stad wordt heroverd door de natuur. 

Hen werd in 2018 geselecteerd voor het Slow Writing Lab, waar hen onderzoek deed naar vloeibaarheid binnen het lichamelijke en het spirituele.

Hen houdt van teksten die zich niet laten vangen in een genre. Uit hun werk spreekt een groot verlangen naar vrijheid. Of het nou gaat om een psychedelisch hoorspel of een warme, intieme performance in de ijskoude loading dock van Doornroosje, altijd wordt er nieuwe ruimte gezocht en soms gevonden.

Christiaan heeft voorgedragen op onder meer ‘Brainwash Festival’, ‘Wintertuinfestival‘, ‘Nieuwe Types’ bij Perdu en bij ‘Frontaal’, waarbij hen zichzelf vaak begeleidt met bezwerende live soundscapes. Hen neemt deel aan een talentontwikkelprogramma van De Nieuwe Oost; Wintertuin en is daar sinds 2019 begeleider van de schrijverswerkplaats Literaturjugend Nijmegen.