Geneeskruiden

We kijken met elkaar naar geneesplanten zoals ze in hun natuurlijke omgeving groeien en bloeien en we verdiepen ons in hun karakteristieken. Rondom Fontaines is er een unieke flora door de kalkrijke grond met een grote diversiteit. Hier groeit de primula veris vrijuit en kleurt in het vroege voorjaar de velden lichtgeel, ook is er een kleine biotoop waar de pulsatilla groeit en ook de atropa belladonna komen we hier tegen.

We wandelen twee ochtenden door de prachtige natuur rondom Fontaines met Ina als gids en Jannetje van Groningen, antroposofisch huisarts.

We bestuderen en bespreken met elkaar wat de planten ons te zeggen hebben, of we aan de gebaren van de plant de werking kunnen aflezen. Soms zijn er planten, die geen bekende geneeskrachtige werking hebben, maar waarvan je heel sterk het gevoel kan hebben dat het iets zou moeten doen. Een leuk onderwerp om met elkaar over te discussiëren. Iedereen brengt zijn eigen inzichten mee en samen komen we verder.

‘s middags gaat Ferdinand Pieterse met de cursisten aan de slag om op een kunstzinnige manier verder kennis te maken met de planten, tussen door werken we aan het zelf maken van een geneesmiddel, meestal een zalf. We hebben in het verleden ook Hypericumolie (sint Jan’s kruid) gemaakt en een lavendel lotion. Geen grootse acties, maar wel een manier om via het oogsten, snijden, koken, stampen enzovoort, nog intiemer kennis te maken met de planten.

De cursus is geaccrediteerd door de NVAA en door de NVKToag voor 10 uren. Accreditatie is aangevraagd voor antroposofisch fysiotherapeuten en verpleegkundigen kunnen de scholing onder de oda punten invoeren in het kwaliteitsregister.

 

Hoe ons geneeskruidenweekend er uitziet;

Aankomst: Vrijdagavond 2 juni.

Zaterdag- en zondagochtend trekken we er, na het gezamenlijk ontbijt, op uit. De bloemen en kruiden wandelingetjes zijn in de buurt rondom Fontaines. We kijken en praten over de plantjes dus het zijn geen verre tochten. Halverwege de ochtend drinken we koffie in het veld en aan het einde van de ochtend komen we terug. Iedereen besluit zelf met welke plant hij in de middag verder wil.

We lunchen gezamenlijk in Fontaines. Na de lunch op de eerste dag kunnen we tot half drie wat voorbereidend werk doen aan het geneesmiddel dat wij willen maken. Op de 2e dag kunnen we dit afmaken in deze tijd.

Na half drie neemt Ferdinand de leiding en onderzoeken we vorm en kleur van de plant. De teken/schilderoefeningen zijn erop gericht om de planten te leren kennen.

Zaterdag- en zondagmiddag: aan het werk in het atelier van Ferdinand.

Maandagmorgen: maken we met de liefhebbers voor het ontbijt een laatste vroege ochtendwandeling en na het ontbijt vertrekken jullie met een lunchpakketje weer naar huis.

Met elkaar dekken we tafels en doen we corvee.

Data:

Pinksterweekend: vrijdag 2 juni – maandag 5 juni 2017

Kosten:

  • All-in met kamperen € 195,-
  • All-in met 2 persoonskamer € 250,-
  • All-in met 1 persoonskamer € 290,-
  • Gezinsleden mee? Vraag Ina

Inschrijven:

Stuur een mail met  je contactgegevens naar info@fontaines.nl. Vermeld daarbij ook of je vegetarisch bent.