Geneeskruiden

We kijken met elkaar naar geneesplanten zoals ze in hun natuurlijke omgeving groeien en bloeien en we verdiepen ons in hun karakteristieken. Rondom Fontaines is er een unieke flora door de kalkrijke grond met een grote diversiteit.
We wandelen twee ochtenden door de prachtige natuur rondom Fontaines met Ina als gids en Jannetje van Groningen, antroposofisch huisarts, die vertelt over de geneeskracht van de diverse planten.
Het is een feestje, zoals Jannetje vertelt over de plantjes en hoe zij ze plaatst in de context van haar ervaringen met de medicijnen die ze voorschrijft in haar huisartsenpraktijk. Deze manier van kijken is een verdieping voor de verbondenheid met de plantenwereld om je heen.
Wat veel mensen bijvoorbeeld niet weten is dat “aspirine” (acetylsalicylzuur) al bekend was in de prehistorie. Bayer, de pharmaceutische industrieel, gaf deze stof de naam “aspirine”. Oorspronkelijk komt “acetylsalicylzuur” van de wilgebast. In het boek “De stam van de Holenbeer” wordt mooi verteld hoe men wilgebast thee gebruikte als pijnstilling. Acetylsalicylzuur (aspirine) is het sterkst werkzame bestanddeel van de wilgenbast. Maar er zijn meerdere stofjes aanwezig in de wilgenbast, die in combinatie met elkaar pijnstillend werken, waardoor er minder nodig is van de stof acetylsalicylzuur en … er zijn minder bijwerkingen!
Aspirine verkoopt makkelijker dan “acetylsalicylzuur”. De latijnse naam voor wilg is “salix”. acetylsalicylzuur
Mocht je het zelf willen gaan proberen, bedenk dan wel, dat je dan niet weet met hoeveel van de stof je bezig bent en dat het niet zonder risico is. Acetylsalicylzuur is geen “onschuldig” stofje. Soms denken mensen dat thee van een plantje uit de natuur onschuldig is en dat is beslist niet zo. Veel sterke gifstoffen komen rechtstreeks uit de natuur en zijn in zeer kleine hoeveelheden geneesmiddelen, maar dodelijk als je er teveel van neemt.

Twee middagen verdiepen we de kennismaking met de planten door ze als kunstenaar te benaderen o.l.v. Ferdinand. ’s Avonds kijken we hoe kunstenaars zich laten inspireren door het thema “plant”.

Hoe ons geneeskruidenweekend er uitziet;

Aankomst: Vrijdagavond 2 juni.

Zaterdag- en zondagochtend: Vullen we ons rugzakje met koffie (of ander kruidendrankje 😉 en trekken we er, na het gezamenlijk ontbijt, op uit. De bloemen en kruiden wandelingetjes zijn in de buurt rondom Fontaines. We kijken en praten over de plantjes dus het zijn geen verre tochten. Halverwege de ochtend drinken we koffie in het veld en aan het einde van de ochtend komen we terug, wellicht met een veldboeketje.
Na de lunch is er siësta tot half drie. Daarna onderzoeken we vorm en kleur van de plant. De teken/schilderoefeningen zijn erop gericht om de planten te leren kennen.

Zaterdag- en zondagmiddag: aan het werk in het atelier van Ferdinand.

Maandagmorgen: maken we met de liefhebbers voor het ontbijt een laatste vroege ochtendwandeling en na het ontbijt vertrekken jullie met een lunchpakketje weer naar huis.

Met elkaar dekken we tafels en doen we corvee. Jannetje en Ina koken in de middag voor jullie.

Data:

vrijdag 2 juni – maandag 5 juni 2017

Kosten:

  • All-in met kamperen € 185,-
  • All-in met 2 persoonskamer € 238,-
  • All-in met 1 persoonskamer € 275,-

Inschrijven:

Stuur een mail met al je contactgegevens naar info@fontaines.nl. Vermeld daarbij ook of je vegetarisch bent. Maak een aanbetaling (dit zijn tevens de annuleringskosten) van € 25 euro over op NL24INGB0009428958 t.n.v. Kind en Muziek te Rotterdam